chl-logo

معرفی رشته داروسازی

معرفی رشته داروسازی

 

رشته داروسازی از رشته‌های پرطرفدار گروه علوم تجربی است. ادعای غلطی نیست که اگر بگوییم اساسا دانش‌آموزان به سودای پذیریش در یکی از سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی وارد رشته علوم تجربی می‌شوند. اگرچه تمایل به دو رشته پزشکی و دندانپزشکی بیشتر است، اما وجود دارند داوطلبانی که دقیقا با هدف قبولی در رشته داروسازی، اقدام به شرکت در آزمون سراسری گروه علوم تجربی می‌کنند.

در کشور ما، اهمیت نقش داروساز در نظام سلامت کشور دست کم گرفته می‌شود. به طور مثال اکثر مردم تصورشان از داروساز کسی است که صرفا مالک یک داروخانه است و بیماران می‌توانند داروهای تجویز شده از طرف پزشک معالج خود را از آنجا تهیه کنند؛ درحالیکه نقش دکتر داروساز تکمیل کننده نقش پزشک است و بدون نظر دکتر داروساز هیچ دارویی نباید مصرف شود؛ حتی اگر پزشک آن را تجویز کرده باشد. موضوع وقتی جالب می‌شود که طبق تحقیقات انجام شده، درصد قابل توجهی از عدم تاثیرگذاری مثبت شیوه‌های درمان، مربوط به مصرف دارو است (تجویز داروی اشتباه، تجویز دوز اشتباه و …).

برخلاف پزشکی و دندانپزشکی که جزو رشته‌های زیر گروه یک کنکور تجربی هستند، این رشته در زیر گروه دو کنکور علوم تجربی قرار دارد؛ بنابراین برای پذیرش در این رشته باید تراز و رتبه شما دراین زیر گروه خوب باشد. ذکر این نکته حیاتیست که در این زیرگروه باید به اثر درس زمین شناسی در رتبه و تراز خود توجه کنید. در زیرگروه 2، درس زمین شناسی ضریب یک دارد؛ درست است که این ضریب پایینی است، اما اگر بتوانید حتی این درس را ده درصد هم بزنید، شانس پذیرش شما در رشته داروسازی افزایش چشمگیری خواهد کرد.

بنابراین اگر سوال شما این است که برای کنکور سراسری تجربی آیا زمین شناسی بخوانم یا نه، باید بگوییم بهتر است برای این درس نیز وقت بگذارید، زیرا که در صورت گرفتن درصدهای حتی پایین، شما فرصت قبولی در رشته داروسازی را نیز خواهید داشت. پس عاقلانه این است که فرصت خود را از دست ندهید.

 

معرفی رشته داروسازی در دانشگاه

رشته داروسازی جزو رشته‌های دکترای حرفه‌ای گروه علوم تجربی است. همچینین این رشته به همراه 10 رشته دیگر، بعد از اتمام دوره تحصیل، دو سال طرح اجباری دارد.

برای رشته داروسازی در دانشگاه، دو دوره علوم پایه و دوره تخصصی طراحی شده‌است. مجموع این دو دوره حدود 6 سال به طول خواهد انجامید اما وقتی به  معرفی رشته داروسازی از زبان دانشجویان توجه می‌کنیم، می‌بینیم بوده‌اند دانشجویان پرتلاشی که توانسته‌اند این رشته را در 5 سال و نیم تمام کنند.

 

  • دوره علوم پایه:

مانند اکثر رشته‌های علوم پزشکی و پیراپزشکی، رشته داروسازی نیز یک دوره مقدماتی تحت عنوان علوم پایه دارد. در این دوره دو ساله، حدود 180 واحد درسی تدریس خواهد شد و بعد از اتمام این دوره، دانشجویان بایستی در آزمون جامع علوم پایه شرکت کنند. در طول دوسال علوم پایه، دروس عمومی مانند آناتومی، فیزیولوژی، میکروب و انگل شناسی و … تدریس می‌شود. آوردن حد نصاب و قبولی در آزمون علوم پایه، شرط ورود دانشجو به دوره تخصصی است.

 

  • دوره تخصصی

پس از اتمام دوره علوم پایه، دوره تخصصی آغاز می‌شود. در این دوره درس‌های تخصصی مانند فارموکولوژی، فیزیکال فارماسی، سم شناسی، بیوفارماسی، گیاه‌شناسی دارویی و … تدریس می‌شود. در اواخر این دوره، آزمون پیش کارورزی برگراز می‌شود تا دانشجو بتواند دوره کارورزی خود را آغاز کند. این آزمون هر دوسال یکبار برگزار می‌شود.

تقریبا از همان ترم اول، کارهای عملی و دوره‌های آزمایشگاهی رشته داروسازی آغاز می‌شود و از ترم 7 به بعد با آغاز دوره کارآموزی مقدماتی، کاملا کارهای عملی این رشته رنگ دیگری به خود می‌گیرد. در ترم‌های بعد، کارآموزی در بستر داروخانه‌های بیمارستانی و شهری خواهد بود تا داروساز کاملا با شرایط عملی کار روبرو شود.

تصور غلطی در مورد معرفی رشته داروسازی در بین داوطلبان وجود دارد که تصور می‌کنند رشته داروسازی، شبیه درس شیمی است اما پیشرفته‌تر! این تصور از اساس غلط است. اگر به معرفی رشته داروسازی از زبان دانشجویان دقت کنیم درمی‌یابیم که شیمی صرفا یک درس پایه در رشته داروسازیست و برابر دانستن سطح و فرمت دروس دانشگاه به درس شیمی، کاری اشتباه است. بلکه برعکس، رشته داروسازی پر از حفظیات متعدد در مورد ساختار شیمیایی داروها، مکانیسم عمل، عوارض، چرخه‌های اثر و بسیاری موارد دیگر است که کاملا حفظی است. بنابراین باید بدانید که حجم بسیار زیادی از مطالب حفظی در این رشته وجود دارد که باید با آن کنار بیایید.

در انتهای دوره 6 ساله رشته داروسازی، دانشجو توانایی نسخه‌خوانی و شناخت کامل خصوصیات داروها، ساخت داروهای ترکیبی در داروخانه، بررسی تداخل دارویی، پیشگیری از سمیت و عوارض جانبی داروها، مشاوره برای دوز دارو، فواصل زمانی مصرف و صحه گذاری بر تجویز دارویی دکتر از نظر تناسب با سن بیمار را کسب می‌کند.

 

رشته داروسازی مناسب چه افرادیست؟

با توجه به حجم زیاد درس‌های حفظی رشته داروسازی در دانشگاه، نیاز است فرد توانایی خوبی در حفظ کردن مطالب داشته باشد. علاوه بر این، سخت‌کوشی از ویژگی‌های لازم برای تبدیل شدن به یک داروساز خوب است.

بویژه برای آن دسته از داروسازانی که تمایل به ادامه تحصیل دارند، لازم است قدرت تحلیل خوبی نیز داشته باشند. زیرا داروسازی علمی پیچیده است که نیاز به دانش‌های گوناگون در زمینه شیمی، زیست‌شناسی، آناتومی، فیزیولوژی و … دارد. به عبارتی می‌توان رشته داروسازی را یک علم بین‌رشته‌ای در نظر گرفت.

اگرچه نیاز است داروسازان قابلیت تعامل با مردم و نیز آگاهی از راه‌های برقراری ارتباط مؤثر با افراد را داشته باشند، اما در مجموع، به علت محیط کار آرام آنها، تقریبا ویژگی خاصی به جز کنجکاو بودن و میل به، به روز بودن در علم خود را نیاز ندارند که از این حیث، برتری قابل توجهی نسبت به رشته پزشکی و دندانپزشکی دارند.

از ویژگی‌های قابل توجه رشته داروسازی، نداشتن شیفت و کشیک اجباریست که این مزیتی دیگر نسبت به رشته پزشکی است.

معرفی رشته داروسازی بعد از فارغ‌التحصیلی

بعد از فراغت از تحصیلی، افراد باید دو سال دوره طرح اجباری را بگذرانند. اگرچه این دو سال برای همه فارغ‌التحصیلان ضروریست، اما در صورتیکه این دوره در نقاط دور افتاده و محروم باشد، ممکن است این زمان به مدت زمانی کمتر تقلیل یابد.

بعد از فارغ‌التحصیلی افراد، گزینه‌های متعددی را در پیش روی خود خواهند داشت که ادامه تحصیل و گرفتن تخصص از جمله این انتخاب‌ها خواهد بود. لازمه ادامه تحصیل برای تخصص داروسازی کسب معدل بالا در دوره داروسازی عمومیست. افرادی که معدل بالایی داشته باشند بعد از کسب امتیازهای مناسب، می‌توانند در گرایش‌های متعدد تخصص داروسازی ادامه تحصیل دهند. برخی از این تخصص‌ها عبارتند از: شیمی دارویی، داروشناسی، فارموکوگنوزی و … .

 

معرفی کامل رشته داروسازی و آینده شغلی آن

بازارکار رشته داروسازی در کشور نسبتا مناسب است. فارغ‌التحصیلان رشته داروسازی، بعد از تحصیل و گذراندن دوره دو ساله طرح اجباری رشته داروسازی، این امکان را دارند که به عنوان مسئول فنی در داروخانه‌ها مشغول به کار شوند. همچنین با کسب مجوزهای مربوطه می‌توانند اقدام به تاسیس داروخانه کنند. البته این موضوع بستگی به شهر مورد نظر، جمعیت آن شهر و سابقه کار داروساز دارد. به نسبت این فاکتورها، برای داروساز مجوز تاسیس داروخانه صادر می‌شود که البته با توجه به تعدد داروخانه‌ها در کشور، این امکان سخت شده است. در اکثر موارد می‌بینیم که مجوز داروخانه‌ها بین داروسازها خرید و فروش می‌شود که قیمت مجوز براساس سابقه و محل داروخانه متغیر خواهد بود.

برخی داروسازها، بعد از تحصیل وارد صنعت می‌شوند. با توجه به اینکه 97 درصد مقدار داروهای مورد نیاز در کشور، در داخل کشور تولید می‌شوند، شرکت‌های داروسازی زیادی در کشور مشغول فعالیت هستند که نیاز به داروساز در مجموعه خود دارند. هر کدام از آنها می‌توانند براساس علاقه و سطح علمی خود، در بخش‌های مختلف کارخانه کار کنند. بخش تحقیق و توسعه از بخش‌های جذاب کارخانه‌های شرکت‌های داروسازی کشور برای داروسازان است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ پنجاه-یک = شصت-یک

پیمایش به بالا
دسترسی سریع