انتخاب رشته بدون کنکور

انتخاب رشته بدون کنکور
به دنبال تلاش وزارت علوم برای حذف کنکور و پذیرش دانشجو براساس سوابق تحصیلی، رشتههایی تحت عنوان رشتههای بدون آزمون در دانشگاههای کشور تعریف شدهاند. از آنجاییکه پذیرش در این رشتهها، بدون کنکور و صرفا بوسیله سوابق تحصیلی است، علاقمندان زیادی میل به ثبت نام در این رشتهها دارند.
سیستم ثبت نام این رشتهها با کنکور سراسری تفاوت دارد؛ بنابراین رشتههای بدون کنکور انتخاب رشته خاص به خود را نیز دارند.
رشتههای بدون آزمون دانشگاههای کشور
طبق مصوبه وزارت علوم، فقط ۱۵ درصد ظرفیت دانشگاهها، از طریق کنکور سراسری دانشجو جذب میکنند. ۸۵ درصد ظرفیت باقیمانده تماما بدون کنکور و براساس سوابق تحصیلی داوطلبین دانشجو پذیرش میکنند. عناوین این رشتهها، تحت عنوان لیست رشتههای بدون آزمون در این سالها از طریق سایت سازمان سنجش منتشر میشوند.
لیست رشتههای بدون آزمون در همه دورهها وجود دارد؛ به عبارتی در همه دورههای روزانه، شبانه، غیرانتفاعی، پیامنور و همچنین پردیس خودگردان، لیست رشتههای بدون کنکور وجود دارد.
جذابیت لیست رشتههای بدون کنکور برای داوطلبان
افراد زیادی با دلایل مختلف تمایل به انتخاب رشتههای بدون کنکور دارند. عمده این افراد کسانی هستند که به هر دلیلی نتوانستهاند کنکور موفقی را پشت سر بگذارند. افراد ناراضی در انتخاب رشته کنکور سراسری نیز گروه بزرگ بعدی متقاضیان لیست رشتههای بدون کنکور سراسری را تشکیل میدهند. این افراد بعد از شرکت در کنکور، انتخاب رشته و پذیرش در دانشگاه، در حین تحصیل به هر دلیلی تمایل ندارند رشته فعلی خود را ادامه دهند. لیست رشتههای بدون کنکور، انتخابهای گستردهای را برای این دست از افراد فراهم کرده است.
زمان ثبت نام برای رشتههای بدون آزمون
پذیرش برای رشتههای بدون آزمون، در سالهای گذشته برای دو نوبت مهرماه و بهمن ماه انجام شدهاست. داوطلبان، برای هر سال، باید منتظر اعلامیه سازمان سنجش باشند تا در موعد مقرر اقدام به ثبت نام کنند. معمولا حدود یک ماه قبل از زمان هر ورودی، موعد مقرر برای ثبت نام رشتههای با سوابق تحصیلیست.
همچنین در سالهای گذشته، نحوه ثبت نام برای رشتههای براساس سوابق تحصیلی، به صورت حضوری انجام میشد که از سال گذشته با توجه به شیوع کرونا، سازوکار ثبت نام اینترنتی این رشتهها فراهم شده است.
شاخصهای پذیرش دانشجو در رشتههای بدون کنکور
مهمترین شاخص ارزیابی برای پذیرفته شدن در رشتههای بدون کنکور، سوابق تحصیلی واجدین شرایط است. علاوه بر این، بومی گزینی، سهمیه مناطق، سهمیه جانباز و ایثارگر بر روی پذیرش در رشتههای بدون کنکور تاثیرگذار است.
بسیاری از مشاوران کنکور در انتخاب رشته رشتههای بدون آزمون کنکور، تصور میکنند فقط سوابق تحصیلی در قبول شدن در این رشتهها اثرگذار است که تصوری کاملا غلط است.
معدل لازم برای رشته های بدون کنکور دانشگاهها
هیچ شرط معدلی برای ثبت نام در رشتههای بدون کنکور دانشگاهها وجود ندارد. یعنی شما با هر معدلی قادر خواهید بود در این رشتهها ثبت نام کنید. طبیعی است که هر چه معدل و سوابق تحصیلی شما بهتر باشد، احتمال پذیرش در رشتههای بدون کنکور مورد علاقه، بیشتر خواهد بود.
به بیان دیگر، درست است که برای ثبت نام در رشتههای بدون کنکور شرط معدل وجود ندارد، اما در رقابت با باقی افرادی که در همان رشته و دانشگاه انتخابی شما ثبت نام کردهاند، معدل شما مورد سنجش قرار میگیرد و در نهایت افرادی پذیرفته میشوند که معدل و سوابق تحصیلی بهتری داشته باشند.
این موضوع در مورد تمام رشتههای بدون کنکور موجود در لیست رشتههای بدون کنکور، از قبیل رشتههای بدون کنکور روزانه، نوبت دوم، پیام نور، آزاد، پردیس خودگردان و … صادق است.
تنها موضوع در مورد معدل این است که هر کدام از دانشگاهها، ملاک معدل خاصی برای خود دارند. به طور مثال دانشگاههای سراسری و پردیسهای خودگردان معدل کتبی دیپلم را در نظر میگیرند؛ در حالیکه دانشگاههای علمی کاربردی و دانشگاه فنی حرفه برای پذیرش دانشجو در رشتههای بدون کنکور کارشناسی ناپیوسته، معدل کل مدرک کاردانی را در بررسی میکنند.
شرایط عمومی و اختصاصی ثبت نام در رشتههای بدون کنکور
پیش از ثبت نام برای رشتههای براساس سوابق تحصیلی، بایستی از یک سری شرایط عمومی و خصوصی برخوردار باشید. این شرایط بیشتر مربوط به موضوعات کیفری و اعتقادیست. شرایط عمومی عبارتند از:
- عدم دشمنی و معتقد بودن به نظام جمهوری اسلامی ایران
- اطاعت دانشجو از قوانین کشور
- قبول ضوابط دانشگاه
- نداشتن سابقه کیفری و فساد اخلاقی
شرایط اختصاصی:
- افراد پذیرفته شده دوره روزانه سال قبل محروم هستند
- عدم ممانعت نظام وظیفه برای متقاضیان مرد
- امکان حداکثر 100 انتخاب
- تسلیم تعهدنامه مبنی بر تحصیل در یک رشته
نحوه ثبتنام در رشتههای بدون کنکور
برای این منظور، با اعلام سازمان سنجش، ثبت نام رشتههای بدون کنکور دانشگاه دولتی از سایت سازمان سنجش و در مورد رشتههای بدون کنکور دانشگاه آزاد از سایت سنجش و آموزش دانشگاه آزاد انجام میشود.
در مرحله اول باید شما نسبت به خرید و دانلود دفترچه رشتههای صرفا براساس سوابق تحصیلی اقدام کنید. در این دفترچه علاوه بر ذکر شرایط و ضوابط ثبت نام، لیست کامل رشتههای بدون کنکور روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پیام نور، غیرانتفاعی، پردیس خودگردان درج شده است.
سپس کارت اعتباری مربوطه را از سایت خریداری کرده و اقدام به وارد کردن کد رشتههای مورد نظر خود در فرم میکنید.
انتخاب رشته رشتههای بر اساس سوابق تحصیلی
شاید درست باشد که انتخاب رشته برای پذیرش در رشته های بر اساس سوابق تحصیلی به علت عدم تاثیر تراز کنکور، کاری سادهتر باشد، اما همچنان سایر عوامل مؤثر در انتخاب رشته، اینجا نیز باید مورد توجه قرار گیرند. مواردی از قبیل بازارکار، علاقمندی، مسافت، هزینه و بسیاری موارد دیگر.
مشاور انتخاب رشته کنکور به شما کمک میکند، به شیوهای صحیح و اصولی اولویتهای خود را تنظیم کنید.
پیش از انتخاب رشته، مشاور شما، سعی میکند ویژگیهای فردی و زمینههایی که شما در آن استعداد دارید را براساس تستهای معتبر روانشناسی بررسی کند. این بررسیها با هدف رسیدن به حداکثر رضایت شغلی در آینده برای شماست.
چه بسیار افرادی که با وجود درآمد خوب، رضایت شغلی ندارند و حسرت میخورند که اگر در زمان انتخاب رشته، براساس تواناییهای ذاتی رشته خود را انتخاب کرده بودند اکنون آرامش روحی بالاتری داشتند.
در مرحله بعد مشاور انتخاب رشته رشتههای بدون کنکور، درباره هر کدام رشتههای مورد نظر شما و نیز شهرها و دانشگاهها اطلاعات شفافی را باید ارائه دهد. گاهی توصیه میشود در صورت امکان برای حداقل یک روز کار مربوط به رشته تحصیلی مد نظرتان را از نزدیک تجربه کنید.
در مشاوره انتخاب رشته، ما ساعتها ویدئو برای شما آماده کردهایم تا بتوانید درباره قوانین، شرایط دانشگاهها، معرفی کامل رشته و بازار کار آنها آگاه شوید.
در مرحله آخر، مشاور به شما کمک میکند همه این اطلاعات را جمعبندی کنید و براساس محدودیتهای شما از قبیل محدودیت هزینه، مسافت و … بهترین اولویتبندی ممکن را برای انتخاب رشته رشتههای بدون کنکور خود انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید