تاثیر هوش هیجانی اجتماعی ای کیو EQ بر کنکوری ها
بسیاری از دانشآموزانی که از نظر علمی قوی هستند، در کنکور نتایج مطلوبی کسب نمیکنند. یکی از عوامل کلیدی برای موفقیت در کنکور، تقویت هوش هیجانی (EQ) یا همان هوش اجتماعی است. متأسفانه، این جنبه مهم از توانمندیهای فردی معمولاً توسط خانوادهها و مشاوران کنکور نادیده گرفته میشود و بسیاری از افراد با آن آشنایی ندارند.بر روی لینک کتاب برنامه ریزی تحصیلی کلیک کنید.
هوش اجتماعی EQ چیست و چه اهمیتی دارد ؟
هوش هیجانی (EQ) به زبان ساده، توانایی افراد در کنترل احساسات خود و درک احساسات دیگران را نشان میدهد. افرادی که دارای هوش هیجانی بالایی هستند، معمولاً درک بهتری از خود و اطرافیانشان دارند و قادرند احساسات خود را بهخوبی مدیریت کنند.
افرادی که هوش هیجانی بالا دارند، اغلب به عنوان افراد موفق و ثروتمند شناخته میشوند. در مقابل، افرادی که هوش احساسی پایینی دارند، حتی اگر در زمینههای تحصیلی مانند ریاضی بسیار قوی باشند، ممکن است نتوانند به موفقیت شغلی دست یابند.
تحقیقات زیادی در زمینه تأثیر هوش احساسی بر موفقیت تحصیلی دانشآموزان دبیرستانی و دانشگاهی انجام شده است که نتایج آنها نشاندهنده اهمیت این عامل در فرآیند یادگیری و موفقیت تحصیلی است.
1- تاثیر هوش اجتماعی هیجانی EQ بر نمرات دانش آموزان دبیرستانی
در دوران دبیرستان و مخصوصا در سال آخر دانش آموزان استرس و نگرانی فراوانی را برای کنکور به دوش میکشند. شرایط خاص سال کنکور باعث شده که بسیاری از دانش آموزان موفق به کسب رتبه خوب نشوند.
در تحقیق گسترده ای دانشمندان انگلستان تعداد 413 دانش آموز از سه دبیرستان را طی 5 سال مورد بررسی قرار دادند. در طی این 5 سال نمرات و وضعیت درسی و ارتباطی این دانش آموزان به دقت ثبت می شدند.
در پایان 5 سال مطالعه دانشمندان متوجه شدند تاثیر هوش احساسی بر موفقیت های تحصیلی دانش آموزان سال 11 دبیرستان، چشمگیر است. دانشمندان پس از این تحقیق به مدرسین توصیه کردند که با بهبود هوش احساسی هیجانی دانش آموزان به ارتقا معدلشان کمک کنند.
نتایج این تحقیق در مقاله Ability emotional intelligence, trait emotional intelligence, and academic success in British secondary school به چاپ رسید.
در مطالعه ی دیگری دانشمندان 667 دانش آموز را مورد بررسی قرار دادند. در مورد اثر هوش هیجانی بر نمرات و معدل دانش آموزان دبیرستانی Alabama به این نتیجه رسیدند که توانایی های اجتماعی و احساسی اثر بسیار قوی ای بر نمرات دانش آموزان دارد. نتایج این تحقیق در مقاله Academic achievement in high school به چاپ رسیده است.
با کلیک بر لینک صفحه بهترین مشاور کنکور تلفنی 10 ویژگی خاص روش مشاوره کنکور تلفنی مهندس حسین پور را بخوانید
2- تاثیر هوش اجتماعی EQ بر نمرات و موفقیت دانشجویان
در تحقیق Emotional intelligence and academic success نشان داده شد که افرادی که معدل بالاتری در سال اول دانشگاه داشته اند هوش هیجانی بالاتری هم داشته اند.
البته نکته جالب اینجاست که در ایران در تحقیقی که اساتید دانشگاه تربیت مدرس شهید رجایی بر روی 187 نفر از دانشجوان رشته های شیمی، فیزیک، پزشکی و … انجام داده اند، متوجه شده اند که هوش احساسی دانشجویان هیچ ارتباطی با نمره آنها ندارد. این اساتید این مدعای خودشان را در مقاله ی THE RELATIONSHIP BETWEEN EMOTIONAL INTELLIGENCE AND ACADEMIC SUCCESS منتشر کرده اند.
دلیل اینکه نمرات دانشجویان ارتباطی با نمرات آنها در دانشگاه ندارد احتمالا کمتر بودن استرس امتحانات و فشار خانواده بر دانشجویان نسبت به دانش آموزان است.
نتایجی مشابه نتاج تحقیق اساتید دانشگاه تربیت مدرس در مقاله Relationships of personality, affect, emotional intelligence and coping with student stress and academic success نیز چاپ شده که نشان می دهد که استرس عامل افت تحصیلی در دانشجویان به حساب نمی آید و دانشجویان مضطرب الزاما نمرات کمی کسب نمی کنند.