روش های تند خوانی دروس چیست؟تعداد دروسی که یک دانش آموز باید در یک سال تحصیلی یا در طول یک ترم مطالعه کند، خصوصاً در سالهای متوسطه دوم و سال کنکور، حجم بالایی دارد. دانش آموز باید در همین زمان کوتاه، این حجم از دروس مختلف و متفاوت را بخواند و به خوبی آنها را یاد بگیرد یا حفظ کند. یکی از بهترین روشها برای آسانتر شدن این فرایند، استفاده از روش های تند خوانی دروس است. در این مقاله روشهایی برایتان آوردهایم که کمتر جایی مانند آنها را میبینید. پس تا انتها با ما باشید.
روش های تند خوانی دروس معمولا توسط دانشآموزان برای کنکور یا امتحانات مهم استفاده میشوند. افرادی که با ترفندهای تند خوانی دروس آشنا هستند به طور میانگین سرعتی سه برابر افراد عادی در مطالعه دارند و این موضوع کمک شایان توجهی به آنها در فرآیند آماده شدن برای آزمونهای دشوار میکند.
با توجه به تاثیر مثبت و قابلتوجهی که روش تند خوانی دروس در مدیریت زمان برای مطالعه دارد، در این مطلب قصد داریم به آموزش تند خوانی و ترفندها و روشهای تقویتکننده آن بپردازیم.
تند خوانی چیست و چه مزایایی دارد؟
در درجه اول باید بدانید که روش تند خوانی ابدا به معنای مطالعه سرسری و بیدقت نیست. برخی گمان میکنند که سرعت بالای مطالعه در روش های تند خوانی دروس منجر به کاهش کیفیت مطالعه و درک مطلب میشود. این در حالی است که اساسا هدف از آموزش تند خوانی، تقویت چشم و حافظه برای تسریع روند درک مطالب است، نه صرفا سرعت بالای خواندن.
از سویی آشنایی با روش تند خوانی و استفاده از آن سبب میشود تا در زمان کنکور نیز بتوانید با سرعت بیشتری متن سوالات و پاسخها را مطالعه کنید. موضوعی که در افزایش سرعت تستزنی و مدیریت زمان در طول آزمون سراسری تاثیر قابلتوجهی دارد.
در مجموع، استفاده از روش های تند خوانی دروس با تقویت تواناییهای حافظه منجر به پردازش سریعتر و کارآمدتر مطالب میشود و راندمان کاری فرد در زمان مطالعه را بهبود میبخشد. ما در ادامه به مهمترین ترفندهای تند خوانی و نکات موثر در تقویت این مهارت میپردازیم.
آموزش و تمرین مغز
در درجه نخست و برای تسلط بر روش های تند خوانی دروس، باید مغز خود را برای یادگیری تندخوانی تمرین دهید. بهترین کار این است که کار را با متون ساده مانند یک کتاب معمولی یا حتی متون روزنامهها و مجلات آغاز کنید. این متن را نباید قبلا خوانده باشید تا تمرین موثر باشد.
در درجه اول و در زمان مطالعه متن بایستی سعی کنید مانع از تکرار تلفظ و بیان کلمات در ذهن شوید. این روندی است که معمولا بسیاری از افراد در زمان مطالعه تجربه میکنند و تاثیری منفی بر سرعت مطالعه دارد.
در واقع باید طرز فکر خود را به نحوی تغییر دهید که در زمان مطالعه از تمرکز بیهوده روی تک تک کلمات متن پرهیز کرده و بیشتر به دنبال کلمات مهم و کلیدی باشید که نقش مهمی در درک مطلب دارند. تمرکز بر کلمات غیرضروری متن باعث میشود تا زمان مطالعه طولانی شود و باید تا حد امکان مانع از این اتفاق شد.
تمرین دادن چشمها
بخش دیگری از آمادگی برای تند خوانی مربوط به آمادگی چشمهاست. در درجه اول البته باید توجه داشته باشید که وجود نور کافی و مناسب برای مطالعه از اهمیت بالایی برخوردار است. از سوی دیگر میتوانید با انجام برخی تمرینات مخصوص چشم، این اعضای حیاتی در فرآیند مطالعه را برای اجرای ترفندهای تند خوانی تقویت کنید.
عبارت خوانی
عبارت خوانی از جمله مهمترین روش های تند خوانی دروس است که میتواند در افزایش سرعت مطالعه تاثیر قابل توجهی داشته باشد. در این روش، به جای مطالعه متون به شکل کلمه به کلمه، بایستی ذهن را برای مطالعه متن به شکل «عبارات مستقل دارای مفهوم مشخص» عادت دهید. این روش ضمن افزایش سرعت مطالعه به بهبود توانایی درک مطلب کمک میکند.
مرور
اگرچه برای آموزش تند خوانی و در گامهای اولیه ضروری است که مغز را با متون ساده و غیرتکراری تمرین دهید، اما در مورد تند خوانی برای کنکور و دروسی که ضروری است به خوبی درک شوند، مرور مطالبی که پیش از این مطالعه شدهاند از اهمیت بالایی برخوردار است. مرور مطالب نهتنها در به خاطر سپردن عمیقتر محتوا تاثیر دارد بلکه خود نوعی تمرین جهت تقویت توانایی تند خوانی است.
تمرینات تصویری
یکی از روش های تند خوانی دروس به شکل موثر، تصویرسازی ذهنی در زمان مطالعه است. این مورد یک مهارت بسیار کاربردی و موثر است که میتواند نقش مهمی در درک مطلب ایفا کند.
روش اشارهگر
روش اشارهگر از جمله مهمترین تکنیکهای تند خوانی برای کنکور محسوب میشود. این روش با نام نیلسن وود، یک دبیر در مدرسهای در یوتا شناخته میشود که از پیشگامان روش های تند خوانی دروس بود. وود بر این باور بود که اگر در زمان مطالعه انگشت خود را زیر کلمات و سطر در حال مطالعه پیش ببرید میتوانید سرعت مطالعه را به شدت افزایش داده و حتی تا 2700 کلمه در دقیقه برسانید.
این روش که به عنوان راهنمایی بادست یا راهنمای متا نیز شناخته میشود سبب میشود تا چشم و ذهن با حرکت دست هماهنگ باشند و در نتیجه ریسک حواسپرتی و حرکات نامنظم چشم به کمترین میزان برسد.
البته روش اشارهگر را میتوان با استفاده نشانگرهای مقوایی و کاغذی یا حتی یک خودکار نیز انجام داد و ضروری نیست که با انگشت انجام شود.
افزایش تدریجی سرعت مطالعه
برای تسلط بر روش های تند خوانی دروس، سعی کنید برای مطالعه هر سطر بیش از 1 ثانیه زمان نگذارید. البته با این کار در اوایل ممکن است متوجه شوید که اطلاعات زیادی را حفظ نمیکنید اما با تکرار و تمرین مداوم نهتنها میتوانید سرعت خود را بیشتر کنید بلکه به تدریج توانایی درک مطلب شما نیز بهبود مییابد.
تعیین ددلاین زمانی
یکی از کلیدیترین روش های تند خوانی دروس، بررسی و سنجش میزان زمانی است که برای مطالعه حجم مشخصی از متن به آن نیاز دارید. برای مثال اگر برای مطالعه هر صفحه از کتاب نیاز به 10 دقیقه زمان دارید میتوانید برای خود یک ددلاین 5 یا 7 دقیقهای تعیین کنید و برای رسیدن به آن تلاش کنید. این مورد را میتوانید با تمرین مداوم و استفاده از ترفندهای تند خوانی باز هم کاهش دهید و به مرور با سرعت بسیار بالایی، حجم زیادی از متن را بخوانید.