آیا تا به حال احساس کردهاید که با وجود ساعتها مطالعه، باز هم مطالب درسی خود را به خوبی یاد نمیگیرید؟ نگران نباشید! مشکل از شما نیست! احتمالا مشکل فقط از نحوه درس خواندنتان باشد! خصوصا اگر در رشتهای مانند علوم تجربی را ریاضی تحصیل میکنید!
مطالعه دروس تجربی، به خصوص برای دانشآموزانی که قصد دارند در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی تحصیل کنند، حائز اهمیت بسیار ویژهای است. به همین دلیل، ما مشاورین یادگیری چالشی در این مقاله به شما یاد میدهیم که چگونه با بالاترین سطح بهرهوری، دروس رشته تحصیلی تجربی را مطالعه کنید.
بهترین روش مطالعه دروس تجربی
حتما شما هم میدانید که هر کدام از درسهای رشته تجربی، یک دنیای خاص و متفاوت برای خودش را دارد و به خاطر همین است که باید هر درس را به روش مخصوص خودش مطالعه کرد. پس بیایید تا با هم به سراغ ترفندهایی برویم که به ما کمک میکند تا هر کدام از این درس ها را مثل آب خوردن یاد بگیریم.
بهترین روش مطالعه درس زیست شناسی برای کنکور تجربی
همانطور که میدانید زیست شناسی یک درس بسیار حجیم، سنگین و پر از مفاهیم سخت است و اگر روش درست را در پیش نگیرید امکان گمراه شدنتان در این راه بسیار زیاد است.
بهترین کار این است که از همان اولِ مسیر، یک نقشه کلی از این دنیای بزرگ بکشید. نقشه ذهنی مثل یک راهنما است که به شما کمک میکند تا همه مطالب را به هم ربط بدید و بهتر مفاهیم یادتان بماند.
دومین مرحلهای که خیلی به شما کمک میکند تا واژههای مهم درس زیست را در ذهنتان جای دهید، استفاده از فلش کارت است. یادتان باشد درس زیست را باید فهمید و درک کرد؛ نه اینکه حفظ کرد. حفظ کردن مطالب فقط یک مدت کوتاه جواب میدهد! اما اگه بفهمید که هر چیزی چرا و چطور اتفاق میافتد، تا آخر عمر یادتان میماند!
در آخر، بهتر است از همان ابتدای مسیر مطالعه زیست شناسی، مهمترین نکات این درس را هایلایت کنید و از مهمترین قسمتهایی که هر سال در کنکور از آن سوال طراحی میشود هم خلاصه برداری کنید.
بهترین روش مطالعه درس شیمی برای کنکور تجربی
دومین درسی که باید آن را بعد از زیستشناسی در اولویت بگذارید، درس شیمی است. درسی ترکیبی از حفظ کردن، فهمیدن و حل مسئله. به زبان راحتتر، شما باید برای مطالعه این درس از رشته تجربی فرمولها را حفظ کنید، مفهومشان را بفهمید و قسمتهایی از آن را هم محاسبه کنید!
اول از همه باید پایههای شیمی خود را حسابی محکم کنید! مثلا جداول تناوبی، پیوندهای شیمیایی و واکنشها، (که مثل آجرهای یک ساختمان هستند و اگر به خوب چیده نشوند، همه چیز خراب میشود) را به خوبی یاد بگیرید.
سپس، باید از همهی قسمتهای مهمی که مطالعه میکنید یادداشت برداری کنید. فرمولها، قوانین و واکنشها را جایی بنویسید که همیشه به آنها دسترسی داشته باشید و جلوی چشمتان باشد. مثلا یک دفترچه یادداشت مخصوص شیمی داشته باشید و همه چیز را مرتب در آن بنویسید.
برای یادگیری بهتر ساختار مولکولها هم میتوانید از مدلهای مولکولی استفاده کنید. این مدلها مثل ماکت سه بعدی هستند و به شما کمک میکنند تا ببینید مولکولها در حالت واقعی و بزرگ شده چه شکلی هستند.
در آخر هم نوبت به تمرین میرسد! هرچه بیشتر تمرین کنید، تست بزنید و مسئله حل کنید، بیشتر به شیمی مسلط میشوید. پس هر روز چندین و چند مسئله حل کنید و با کمک فیلم های شیمی سایت یادگیری چالشی، ایراداتتان را برطرف کنید.
بهترین روش مطالعه درس فیزیک برای کنکور تجربی
حالا بیایید با هم درس فیزیک را فتح کنیم! درسی بسیار متفاوتتر از دروس زیست و شیمی که نحوه مطالعه آن هم به طور کلی با سایر دروس رشته تجربی متفاوت است. هرچند که ما تضمین میدهیم اگر کمی برای این درس وقت بذارید و عمیقتر آن را مطالعه کنید، میبینید که چقدر جذاب و کاربردی است.
برای مطالعه درس فیزیک، اول از همه سعی کنید مفاهیم اولیهی فیزیک را عمیقتر درک کنید. برای این کار، میتوانید از مثالهای موجود در دنیای واقعی کمک بگیرید. مثلا میتوانید برای درک بهتر مسائل بخش شتاب، خودتان را سوار بر یک ماشین مسابقهای تصور کنید! یا برای درک بهتر سرعت نور، به طلوع افتاب فکر کنید.
سپس، برای درک سایر مفاهیم، سری به فیلم های آموزش فیزیک بزنید. این فیلمها پیچیدهترین مفاهیم فیزیک هم با زبانی بسیار ساده و قابل فهم برای تمام سطوح برای شما توضیح میدهد.
بعد هم مثل تمام دروس دیگر، از فرمولها و نکات مهم یادداشت برداری کنید و تا میتوانید، تمرین و مسئله حل کنید. با این کارها، حسابی روی فیزیک مسلط خواهید شد.
بهترین روش مطالعه درس ریاضی برای کنکور تجربی
نوبتی هم که باشد، نوبت غول مرحله آخر بچههای رشته تجربی است! درس ریاضی، که اکثر بچه ها از مطالعهی آن سر باز میزنند و فکر میکنند که هیچوقت نمیتوانند آن را به خوبی مطالعه کنند. اما ما اینجاییم تا به شما بگوییم اشتباه میکنید! شما میتوانید تراز بسیار خوبی از درس ریاضی در کنکور تجربی بگیرید. به شرطی که بدانید باید با چه روشی این درس رشته تجربی را مطالعه کنید.
صادقانه بگوییم که اگر نتوانید از پس درس ریاضی بر بیایید، احتمالا در شیمی و فیزیک هم با مشکلات متعددی مواجه خواهید شد! چرا که بخش عمدهای از سوالات سالهای اخیر کنکور در دروس شیمی و فیزیک، به محاسبات ریاضی وابسته بودند.
ما چند راهکار مختلف برای مطالعه درست درس ریاضی برایتان داریم:
- ابتدا مفاهیم را بیاموزید و هر مفهوم را چندین بار مرور کنید. بعد، به سراغ حل تمرین از آن مفهوم بروید (فقط آن مفهوم؛ نه سوالات ترکیبی)
- از درسنامههای خوب و کامل استفاده کنید تا به تمام جزئیات مسلط شوید.
- روی فیلم های آموزشی رایگان ریاضی یادگیری چالشی حساب کنید!
- برای آشنایی با سبک سوالات کنکور، تستهای سالهای گذشته را حل کنید.
- از کتابهای کمکآموزشی با کیفیت استفاده کنید تا هم تمرینهای بیشتری در اختیار داشته باشید و هم گمراه نشوید!
بهترین روش مطالعه درس زمین شناسی برای کنکور تجربی
بسیاری از دانش آموزان رشته تجربی تصور میکنند که برای مطالعه این درس رشته تجربی باید کل زمین شناسی را حفظ کنند! در حالی که همین تصور اشتباه، باعث میشود تا معمولا بچه ها درصد بالایی در درس زمین شناسی نداشته باشند.
به جای حفظ کردن مطالب زمین شناسی، باید سعی کنید مفاهیم مختلف این درس را درک کنید. سپس، تا میتوانید تست و نمونه سوال حل کنید. آن هم سوالاتی ترکیبی و چند بخشی. خلاصهنویسی از مطالب مهم و مرور آنها هم به تثبیت یادگیری شما در این درس کمک میکند.
4 نکته مهم برای مطالعه دروس تجربی
- اولین و مهمترین قدم برای موفقیت در کنکور، داشتن یک برنامهریزی دقیق و منظم است. پس یک جدول زمانی مشخص برای مطالعه هر درس تنظیم کنید و به آن پایبند باشید.
- به جای حفظ کردن بیدلیل، سعی کنید مفاهیم را به خوبی درک، و روابط بین آنها را پیدا کنید.
- تست زدن را فراموش نکنید. حل تمرینهای متنوع و تستهای کنکور سالهای گذشته به شما کمک میکند تا بر روی مباحث مسلط شوید.
- از کتابهای درسی، کتابهای کمکآموزشی و منابع آنلاین معتبر استفاده کنید و به سراغ منابع بی کیفیت نروید.
در نهایت
موفقیت در کنکور تجربی، آرزوی بسیاری از دانشآموزان پایهی دوازدهم و کنکوریها است. آرزویی که با برنامهریزی دقیق، تلاش مستمر و انتخاب روشهای مطالعه مناسب، دستیافتنی میشود.
ما در این مقاله، به بررسی روشهای موثر برای مطالعه دروس رشته تجربی پرداختیم. اما یادتان باشد که موفقیت در کنکور تنها به دانش نیست؛ بلکه عوامل دیگری همچون انگیزه، پشتکار و مدیریت زمان نیز تاثیر زیادی در دستیابی به این موفقیت دارد.